A “big picture” festője

Néha nem árt egy kicsit távolabb lépni a napi izgalmaktól, és kitekinteni nagyobb távlatokba. Múlt héten volt szerencsém egy nagyon érdekes előadást végighallgatni.

Hans-Rosling-BBC.jpg

Az előadó Hans Rosling, bár úgy mutatta be magát, hogy egy "nyugalmazott svéd tanár", hamar kiderült, hogy egy igazi nagy formátumú figura, és rákeresve a neten ki is derült, hogy:

– orvosdoktor
– az egyik leghíresebb orvosi egyetem, a Karolinska Institute professzora
– 
statisztikus
– a demográfia és a jövőkutatás egyik nagy szakértője

Emellett más kunsztokat is tud, pl kardot nyelni! (tényleg!) A legnagyobb sikereket azonban előadóként éri el, nagymestere a szemléltetésnek, úgy tud statisztikai adatokról beszélni, hogy az ember örömmel hallgatja. Engem leginkább Öveges professzorra emlékeztetett a régi időkből. Lássunk egy kis bevezetőt(sajnos a rezsidémon videodémon beköltözött az oldalra, így nem biztos, hogy fut a beágyazás, de a linkek jók)

Volt már a TED talks-ban is, ott sem okozott csalódást. Aki egy gyors és érdekes összefoglalót szeretne arról, hogy hogyan is néz ki jelenleg a világ , a következő videót imádni fogja:

Melyek a legfőbb tanulságok?

– mára nagyrészt értelmetlenné vált széttagolni a fejlett és a fejlődő világot, hiszen rengeteg vonatkozásban nagyon durván lecsökkentek a különbségek. Ugyanakkor a nyugati gondolkodásmódban még mindig nagyon élesen él a fejlődő-fejlett széttagolás: elég csak arra gondolni, hogy pl Dél-Korea még mindig fejlődő státuszban van és ez azzal jár, hogy ugyanúgy beadják pl a piacát, ha elindul kifelé a pénz a fejlődő alapokból.

– ha a jövőt akarjuk megbecsülni, akkor a demográfiai trendeket érdemes figyelni – melyik országban várható, hogy elkezdik élvezni a "demographic dividend" előnyeit, amikor a csökkenő születendő gyerekszám, de még nem túlságosan hosszú életkor miatt az eltartottak száma drasztikusan lecsökken. Ezt élvezi most jelenleg Kína, de pár évtized múlva az Afrikai kontinens országai lesznek előnyben.

– a legnagyobb megatrend, amely meg fogja határozni a következő évtizedeket (és remélhetőleg ezt nem fogja megszakítani semmilyen komolyabb háború vagy járvány), az a fejlődő országok fogyasztásának felzárkózása (mindenki megveszi az első mosógépét), és a népességének a bővülése, amíg be nem áll ott is mindenhol a 1,5 – 2,5 gyerekes családmodell. Aztán hogy hosszú távon ebből pontosan melyik cégek fognak profitálni (helyi vs fejlődő piacokon is működő multik), ez nyitott kérdés.

Érdemes ellátogatni a honlapjára is a gapminder.org -ra, ahol a Gapminder World szekcióban rendeteg érdekes összehasonlítást be lehet állítani, pl szerintem az egyik legérdekesebb a gyerekek száma vs gdp/fő az elmúlt 200 évben.

teacher.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!

via Fundman http://ift.tt/MbYMiD

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s